Anders & Frode bygg AS

Prestegården i Trysil

Byggherre: ukjent
Ferdigstilt: 2021
Sted: Trysil

Omtale i Lokalavisa

Prestegarden er snart innflyttingsklar. Siden nyttår har bygningen blitt totalrenovert. Nå mangler det bare å få bestemt hvem som blir så heldig å få bo i de ærverdige huset. Innbygda. I fjor sommer ble Prestegarden pusset opp utvendig og malt. Etter nyttår har lokale virksomheter vært i full sving med å sette prestegården tilbake til fordums prakt – og egentlig vel så det.

Nå er arbeidene så og si ferdige.

Anders og Frode Bygg, YC Rør og Trysil Elektro har byttet ut alt av elektrisk anlegg, vann og avløp, fått inn fjernvarme, fiber, og opplegg til elektrisk billader dersom det blir nødvendig. Det er byttet gulver, fått inn nytt kjøkken og to bad, og malt alle flater i første og andre etasje. Melby Renhold & Vaktmestertjenester skal stå for vasken og klargjøringen av bygget.

Det har vært en stor jobb. – Vi har nok brukt mellom 150 og 200 liter maling innevendig, forteller Daniel Karlsmoen hos Anders og Frode bygg.

Alle håndtervekerne synes det har vært en spesiell jobb, det er ikke hver dag de får jobbe med prestisjeprosjekter som dette. – Jeg var også med og renoverte kirken, og nå rakk jeg å få med meg prestegården også, sier Odd Kristian Enger hos Anders og Frode Bygg.

Opprinnelige farger Malejobben har vært en spesiell jobb i seg selv. Gjennom årene har det vært mange forskjellige farger på veggene. Malerne har skrept seg gjennom lagene og ved hjelp av ekspertisen til Thorolv Hartviksen og Marit Odden har de funnet ut det som er tilnærmet likt de originale fargene. Med andre ord fremstår prestegården nå ganske lik som den gjorde da bygget sto gjenoppbygd for 100 år siden. På enkelte flater var det så mye som 15 ulike lag med maling. Det er nesten ingen rom som har like farger, og håndtverkerne og prosjektledelsen har gjort en solid innsats for å få rommene til å være tidsriktige – både for nåtid og fortid. Det gamle uttrykket er beholdt så langt det lar seg gjøre, men selvsagt er huset modernisert etter dagens standarder.

Kommunens prosjektleder Ole Petter Blestad er veldig fornøyd med resultatet og med samarbeidet mellom entreprenører og kommunen. – Det synes også på resultatet at det er jobbet godt i dette prosjektet, sier han.

Nå gjenstår bare småtterier, og alt skal være klart til påske. Da gjenstår det bare å bestemme hvem som skal bo i bygget.

Prestebolig Ambisjonen er at sognepresten skal bo i huset, og det jobbes nå med bispedømmet og kommunen for å bli enige om avtaler og pris. – Jeg håper at det blir en løsning fort slik at huset blir bebodd så fort som mulig, sier Ole Petter Blestad som har vært prosjektleder fra kommunen.

Sogneprest Veronika Johnsen har i flere år sagt at hun ønsker å bo i Prestegården og at hun ønsker å kombinere prestebolig med kulturformidlingsarena.

Eldste hus Prestegarden i Trysil, er Innbygdas eldste toetasjes hus og bygdas eneste embedsgård. Det ble første gang bygget i 1780-åra. Trysils første Sogneprest, Axel Smith, bodde i Prestegården.

Det var prestegård på samme tomta lenge før dagens bygning kom opp. Prestegården er nevnt allerede i 1528.

Huset ble tatt ned og satt opp igjen i 1920 og har vært gjennom oppussing og renovasjoner, senest i 1980.

Det var prestebolig fram til 1990. Siden 1991 var bygningen prestekontor i mange år, til prestekontoret ble flyttet til Slettmoen høsten 2017. Bygget har stått tomt siden og det har vært stort engasjement for å få kommunen til å prioritere å renovere bygget og få det tilbake til opprinnelig bruk som prestebolig.

3,9 millioner Prestegarden har en grunnflate på 125 kvadratmeter og har full kjeller og tre etasjer til. Det er kjeller og de to neste etasjene som er fullrenovert. Tredje etasje er det ikke gjort noe med. Huset er omlag 400 kvadratmeter totalt.

Totalkostnaden for renoveringen innvendig og utvendig er 3,9 millioner kroner. Blestad håper og tror at jobben er gjort innenfor budsjetterte rammer.

Jobben innvendig startet med riving av elektrisk anlegg 16. desember, mens resten av arbeidsfolket kom 6. januar, så det har skjedd mye på kort tid.